TETİK NOKTA MASAJI

TETİK NOKTA MASAJI

Tetik Noktası rahatlatma tekniklerinin geçmişi Batı tıbbında 1800’lere kadar uzanır.

Triggerpoint-Therapy olarak da bilinen Tetik Nokta Masajı, kas travmalarının ve spazm olarak bilinen sinir kasılmalarının neden olduğu ağrıları hafifletmek ve yok etmek için kullanılan bir tekniktir. Bağ ağrıları, boyun tutulmaları, tutulmuş omuzlar, sırt ağrıları, bel tutulmaları ve siyatik için uygulanabilir. Tetik nokta masaj terapisinde kaslar derinlemesine incelenmektedir. Bu uygulamada yüzeye yakın kaslar, bağ dokular, eklemler ve daha derindeki bağ dokular üzerinde çalışılmaktadır. Bu teknik aküpresür masaj olarak bilinen Uzakdoğu tekniği ile yakından bağlantılıdır. Aküpresür, Shiatsu ve Tetik Nokta Masajı arasında birçok benzer nokta bulunmaktadır ve kullanılan teknikler de büyük ölçüde örtüşmektedir. Tetik noktaların bulunduğu bölgelerin %80’i akupunktur noktaları üzerindedir. Ancak akupunktur noktalarından farklı olarak vücuttaki 200 çift kasın herhangi birinde gelişip rahatsızlık yaratabilir. Tetik noktalar, MRI veya X ışınları gibi geleneksek tıbbi testlerle belirlenememektedir. Tetik noktaları hareket alanını kısıtlar, kasları zayıflatır ve vücutta başka bir yerdeki ağrıya da işaret eder.

Tetik nokta terapisi kişiye özeldir ve her kişide farklı süre ve seans gerektirir. Pek çok yüzeysel tetik noktaları bir seansta kalıcı olarak çözülebilir. Çok daha derin ve travmatik tetik noktaları ancak birkaç seans gerektirebilir.

Tetik Noktaların Oluşma Sebepleri:

Tetik noktaları hem fiziksel hem psikolojik sebeplerden oluşabilirler. Fiziksel sebeplere; kasların fazla kullanılması, düşmek, duruş bozuklukları örnek verilebilir. Psikolojik sebepler ise; biz üzüldüğümüz, kızdığımız, gerilim yaşadığımız anlarda kaslarımız da tepki verir. Özellikle travmalardan sonra kaslar kasılır, ancak sonradan kasılan bu kaslar kendiliğinden rahatlayamazlar. Pek çok tetik nokta yıllarca bizimle yaşamaya devam eder. Bir süre sonra yansıtma ağrılar yaratarak yaşam kalitemizi düşürürler. Örneğin; duruş bozukluğundan yada bir kazadan kaynaklanan boyun bölgesindeki bir tetik noktanın zaman içinde kolda uyuşma yaratması buna örnek verilebilir.