Manuel Terapi
Özel tekniklerin kullanıldığı ve el ile uygulanan tedavi yöntemlerinin genel adıdır.
(Manus=el,Terapi=Tedavi) Uluslararası Ortopedik Manuel Terapi Federasyonuna göre; “ Manuel terapi, teknikleri eklemlere ve /veya ilişkide bulunan yumuşak dokularına yapılan ve el becerileri gerektiren pasif harekelerdir. Farklı hız ve genlikler ile uygulanır. Ör: kısa genlik /yüksek hızlı tedavi hareketleri”.
Manuel Terapi, ülkemizde henüz yeni bir tedavi olsa da, geçmişi Hipokrat’a kadar dayanmaktadır. Dr. Andrew Still manuel terapinin ilklerinden ve ileri gelenlerindendir.1850’lerde tıp fakültesini bitirdikten sonra doktor olarak çalışmaya başlamıştır. Üç çocuğunu da menenjit hastalığından ötürü kaybettikten sonra tıpta bir şeylerin eksik ya da yanlış olduğunu düşünmeye başlamıştır. Still o zamanki tedavinin eksik olduğunu, ve o zamanın muayene tekniklerinin yetersiz olduğunu düşünmüştür. Ona göre başka bir bakış açısı lazımdı ve bunun üstünde çalışmalar yapmaya başladı. İnsan vücudunu biyomekanik ve fizyolojik prensiplerini yeniden inceledi. Bunun sonucu Osteopati adını verdiği yöntemi geliştirdi. Çalışmalarının sonucunda 1892 yılında Amerika’da ilk Osteopatiokulunu kurdu.
Günümüzde kullanılan birçok manuelterapi tekniği vardır. Kalternborn, Cyriax, Mulligan, Maitland, McKenzie
Manuelterapi nerelerde faydalı olur?
Manuelterapi, boyun, sırt ve bel ağrıları başta olmak üzere; kol, omuz, kas ve iskelet sistemindeki ağrılı sendrom ve hastalıkların tedavisinde başarılı olmaktadır. Cerrahi müdaheleyi gerektiren bazı disk kayması durumlarında da, vakanın ağırlığına bağlı olarak alternatif bir tedavi olarak iyileşmeyi sağlayabilmektedir. Manuelterapide, kas ve/veya eklemlerin sıkıştırdığı sinirlerin serbest kalmaları sağlanabildiğinden, segmentlere bağlı olarak, migren, baş ağrısı, astım, hazımsızlık, artrit ve bazı duygusal bozukluklar dahi tedavi edilebilmektedir